Programma Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling 2017

15-6-2017

Op 15 juni is de jaarlijkse Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling met diverse activiteiten in het hele land zo ook in de regio Amsterdam-Amstelland. Deze keer staat 15 juni geheel in het teken van financieel misbruik bij ouderen. Signaleren, stoppen en voorkomen!

Ouderenmishandeling omvat meer dan lichamelijk of psychisch geweld. In Nederland worden ongeveer 30.000 ouderen per jaar slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal stijgen mede door de vergrijzing. Financiële uitbuiting begint meestal klein, door geld achter te houden na het boodschappen doen. De pleger blijkt vaak een familielid of een bekende van het slachtoffer. Deze vorm van ouderenmishandeling wordt onvoldoende gesignaleerd door hulpverleners, familie en verzorgenden.

Gratis puzzel- en informatieboekje
Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland heeft een puzzelboekje ‘Financiën in eigen hand’ speciaal ontwikkeld voor ouderen. Dit is een handig boekje met tips voor een goed en veilig financieel beleid en is gratis te verkrijgen. Voor meer informatie: www.020veiligthuis.nl

Activiteiten in Amsterdam

Stadsdeel Centrum
Ouderen die meer willen weten over dit onderwerp kunnen vanaf donderdag 15 juni het boekje ‘Financiën in eigen hand’ ophalen bij één van de PlusPunten in het Stadsdeel Centrum. Als u vragen heeft dan kunt u ook contact opnemen met een sociaal werker van het Stadsdeel – 020 5573338.

Openingstijden en locaties:
Maandag 09.30 tot 11.30 uur Boomspijker, Recht Boomssloot 52
Dinsdag 14.00 tot 16.00 uur Claverhuis, Elandsgracht 70
Woensdag 10.30 tot 12.30 uur Activiteitencentrum Reel, Tussen de Bogen 16
Donderdag 09.30 tot 11.30 uur Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201

Stadsdeel Noord
Op 15 juni staat Cascoland in samenwerking met Urban Gorilla’s met twee PraetHuysjes op verschillende plekken in de Molenwijk om aandacht te vragen voor Ouderenmishandeling. Vier acteurs vertellen verhalen over Huiselijk Geluk en nodigen voorbijgangers uit voor een gesprek in de PraetHuysjes.
Van 10.00 uur tot 17.00 uur vinden deze gesprekken plaats en buurtbewoners zullen de installaties meerdere keren per dag en op verschillende plekken in de buurt tegen komen.

Daarnaast nodigen we deze dag, onder leiding van Andreas Bachmair, mensen (professionals en buurtbewoners) uit voor een (On)mogelijk Gesprek over geweld. Deze gespreksformat is onderdeel van Building Conversations, een project van theatermakers Lotte van den Berg en Daan ’t Sas. Geïnspireerd op al bestaande gesprekstechnieken uit verschillende culturen onderzoeken zij de manier waarop wij met elkaar communiceren en zouden kunnen communiceren. Eén daarvan is het (On)mogelijke Gesprek. ‘Mensen met verschillende achtergronden en voorkeuren zouden niet met elkaar over grote onderwerpen kunnen praten’. Schrijf u snel in voor deze bijzondere ervaring. info@cascoland.nl

Stadsdeel Zuid
Interactief theaterstuk ‘Een slimme opoe laat niet alles toe!’ Bent u mantelzorger, familielid of werkt u als professional/vrijwilliger met ouderen/mantelzorgers? Dan is dit stuk voor u gemaakt.
Donderdag 15 juni van 13.30 tot 16.30 uur in restaurant Menno Simonshuis, Noordhollandstraat 17a te Buitenveldert. Meer informatie en aanmelden: www.dynamo-amsterdam.nl of bel met Paula Sjobbema 06 26635264.

Stadsdeel Oost
Netwerkbijeenkomst Huiselijk Geweld, Ouderen- en Kindermishandeling. Voor wie? Voor professionals in de zorg, dienst- en hulpverlening/welzijn, voor aandachtfunctionarissen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, voor vrijwilligers die met ouderen te maken hebben, voor mantelzorgers en voor alle overige actieve bewoners, die met ouderen te omgaan.
Op dinsdag 13 juni van 13.45 tot 17.15 uur in Huize Frankendael, Middenweg 72 te Amsterdam-Oost.
Voor vragen kunt u ook bij de Joke Raak, de preventiemedewerker HG&KM terecht, tel. 06 17 59 15 54

Stadsdeel Zuidoost
Vanaf donderdag 15 juni tot en met maandag 19 juni wordt er ook in Zuidoost aandacht besteed aan de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. De gemeente Amsterdam, Stichting MaDi, Stichting ProFor en P-team slaan de handen ineen en verzorgen drie bijeenkomsten. Voor meer informatie: 020 – 6902626.

Voorlichtingsbijeenkomst voor ouderen met tafelgesprekken op 15 juni. Het programma start 12.00 uur tot 15.00 uur. Locatie: Broedergemeente Eggie Kerkie, Kortvoort 73, Amsterdam Zuidoost.

Op zaterdag 17 juni is er een speciale bijeenkomst voor Spaanstaligen. Het programma is van 12.00 uur tot 15.00 uur. Locatie: Stichting ProFor, Hogevecht 188a, Amsterdam Zuidoost.

Maandag 19 juni is er een ontbijtbijeenkomst over ouderen en weerbaarheid. Vanaf 10.45 uur tot en met 14.00 uur is men van harte welkom. Locatie: Buurthuis de Bonte Kraai, Kraaiennest, Amsterdam Zuidoost.

Agenda