Ik maak me zorgen over iemand

Thuis moet een veilige plek zijn, maar voor veel jongeren is dat niet het geval. Zij voelen zich onveilig. Bijvoorbeeld omdat er vaak ruzie is in huis. Of ze worden bang gemaakt, krijgen te weinig zorg en aandacht, worden uitgescholden, geslagen, getrapt of zelfs seksueel misbruikt. Misschien kun je het je nauwelijks voorstellen omdat het bij jou thuis heel gezellig is, terwijl je van je vriend of vriendin over zijn/haar thuissituatie hele andere verhalen hoort.

Ken je iemand die thuis misschien wordt mishandeld, dan vind je het vast moeilijk om erover te praten. Toch is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten.

Ook als je het niet zeker weet is het goed om er met iemand over te praten. Zelfs als er mensen zijn die zeggen dat je er niet over mag praten. Zo kun je een slachtoffer helpen een stap zetten naar een oplossing, hoe eng dat soms ook is.

Wat wil je het liefste doen

 
Praten met een volwassene
Vertel je zorgen aan een van je ouders of een familielid. Durf of kun je dat niet, praat dan met een leraar of lerares en vertel haar om wie je je zorgen maakt.

Chatten of bellen met de Kindertelefoon
Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon. Als je het vervelend vindt om je naam te zeggen, hoef je dat niet te doen.
De Kindertelefoon is bereikbaar via: Kindertelefoon.

Bellen met Veilig Thuis
Je kunt ook bellen met Veilig Thuis. Als je het vervelend vindt om je naam te zeggen, hoef je dat niet te doen. Je kunt je verhaal vertellen, vragen stellen of advies vragen. Veilig Thuis kun je 24 uur per dag bellen op 0800-2000.



Praat erover met iemand van jouw leeftijd of een volwassene

Bel met Veilig Thuis

Bel of chat met de Kindertelefoon