Vrouwelijke Genitale Verminking
In sommige culturen of religies is het gebruikelijk om meisjes en vrouwen te besnijden. Hierbij worden de uitwendige geslachtsorganen (schaamlippen en clitoris) gedeeltelijk of compleet weggesneden. Voor deze ingreep is geen medische reden. Alle vormen van meisjes- en vrouwenbesnijdenis worden daarom wereldwijd beschouwd als een schending van mensen-, vrouwen- en kinderrechten. In Nederland is meisjes- en vrouwenbesnijdenis strafbaar.
Meisjes- en vrouwenbesnijdenis wordt ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) genoemd. Meisjesbesnijdenis is er in verschillende gradaties. Het varieert welk deel van de geslachtsorganen verminkt wordt, en de mate waarin. Dit is afhankelijk van lokale gebruiken en de wens van de ouder(s). Ook hangt het af van diegene die de besnijdenis uitvoert.
Besnijdenis bij kinderen
Als meisjes worden besneden, beschouwt de wet dit als een bijzondere vorm van kindermishandeling. Ook in de rechtbank wordt hier zo mee omgegaan. Er is specifieke hulpverlening voor ouders en meisjes die te maken hebben met (dreiging van) meisjesbesnijdenis.
Feiten
Miljoenen meisjes
Meer dan 230 miljoen meisjes en vrouwen zijn wereldwijd besneden (Unicef). De WHO spreekt over 3 miljoen meisjes per jaar die het risico lopen genitaal verminkt te worden. Meisjes- en vrouwenbesnijdenis komt voor in 30 landen in Afrika, het Midden-Oosten en in Azië (bijvoorbeeld in Indonesië, Jemen en Koerdisch Irak).
Meer weten?
Wilt u meer weten over VGV? Op www.meisjesbesnijdenis.nl (een website van Pharos) vindt u hierover meer informatie.
Ook is er een sociale kaart (versie 2024) ontwikkeld, waar u alle contacten kunt vinden in Amsterdam die betrokken zijn bij dit onderwerp VGV.
U kunt bij Veilig Thuis terecht voor advies en informatie over VGV via 0800 – 2000 (gratis). Of neem direct contact op met Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland 020 – 7983798 (lokaal tarief).