Zero Tolerance Day vrouwelijke genitale verminking

18-01-2017

Jaarlijks wordt op 6 februari wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Elk jaar lopen naar schatting 40 tot 50 meisjes in Nederland het risico genitaal te worden verminkt. De leden van het Platform 6/2 (onder andere FSAN) organiseren op de Zero Tolerance Day een bijeenkomst voor alle betrokken die zich inzetten voor het bestrijden van vrouwelijke genitale verminking. Dit jaar staat de rol van mannen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis centraal, waarbij gekeken wordt naar verschillende projecten in Europa en Afrika en wat wij in Nederland daarvan kunnen leren.

Ook in Amsterdam wordt er samen met professionals en sleutelpersonen gewerkt aan het voorkomen en bestrijden van vrouwelijke genitale verminking. Ieder jaar in de maand november organiseert Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland een netwerkbijeenkomst voor sleutelpersonen, professionals en andere geïnteresseerde die zich met het onderwerp meisjesbesnijdenis bezig houden. De netwerkbijeenkomst van november 2016 stond in het teken van nazorg.

Mensen die geïnteresseerd zijn om zich in te zetten in het voorkomen van meisjesbesnijdenis en het onderwerp binnen de gemeenschap bespreekbaar willen maken, kunnen een tweedaagse training volgen. Voor meer informatie over de training en data kan contact opgenomen worden met Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, Anneke de Ruijter (06-10644084).

Voor meer informatie over vrouwelijke genitale verminking en de Zero Tolerance Day: www.meisjesbesnijdenis.nl (onderdeel van Pharos) en www.tegenvrouwenbesnijdenis.nl (Federatie Somalische Associaties Nederland). De sociale kaart preventie meisjesbesnijdenis Amsterdam-Amstelland is te vinden op de website van Veilig Thuis.