Casuïstiekbesprekingen Veilig Thuis met huisartsen van start!

03-03-2017

Huisartsen zijn belangrijke partners voor Veilig Thuis omdat zij een grote rol kunnen vervullen ten aanzien van volwassenen en kinderen die met huiselijk geweld en kindermishandeling te maken hebben. Huisartsen werken intensief samen met Veilig Thuis en zij bellen voor advies wanneer zij vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarnaast benadert Veilig Thuis huisartsen altijd in de onderzoeken die volgen na een melding. Zij beschikken over relevante informatie over de gemelde kinderen en volwassenen.

Door casuïstiekbesprekingen in te zetten verwachten wij dat de samenwerking tussen de vertrouwensartsen van Veilig Thuis en de huisartsen een nieuwe impuls krijgt. Dat is ons doel!
We hebben geleerd van de overleggen die we al jaren in ziekenhuizen met kinderartsen, chirurgen en gynaecologen hebben. Hierdoor is de signalering en aanpak van kindermishandeling aanzienlijk verbeterd. Deze methode wordt nu ook ingezet als het gaat om volwassenengeweld.

Bij de overleggen met de huisartsen wordt geanonimiseerde casuïstiek ingebracht. Zowel de collega-huisartsen als de vertrouwensartsen denken hardop na over de beste aanpak van de vaak aanwezige dilemma’s. De vertrouwensartsen van Veilig Thuis zijn ervan overtuigd dat iedereen van deze aanpak leert en dat de samenwerking met name rondom complexe zaken wordt verbeterd.