Coming Out Dag 2016: laat zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn

05-10-2016

Op 11 oktober is het Coming Out Dag en de voorbereidingen zijn in volle gang. Op dit moment hebben al 90 gemeenten aangekondigd om de regenboogvlag te hijsen en activiteiten te organiseren. Ook scholen, maatschappelijke instellingen, provinciehuizen en ministeries doen mee. Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De vlaggen worden op 11 oktober tussen 16.00 en 17.00 uur gehesen. Deze actie is op twitter te volgen via # regenboogvlag2016 en #comingoutdag2016.

Waar staat de regenboogvlag voor? Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). de vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBT-inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door De boodschap van Coming Out Dag Geldt het hele jaar. al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijven zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. Coming Out Dag  is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders, die zich hiermee ambassadeurs tonen voor verbetering van de positie van LHBT-medeburgers. Bijzondere activiteiten met veel aandacht voor jongeren. In Hoorn hijst wethouder Nel Douw op maandag 19 oktober de regenboogvlag samen met 100 middelbare scholieren. Aansluitend is er een scholierendebat met drie scholen. In de middag is er een lezing voor gebiedsteams en zorg- en welzijnsinstellingen uit de gemeente over ouderen en LHBT, een fototentoonstelling en een maaltijddialoog. In Zwolle gaat het ROC Deltion (ruim 14.000 studenten) samen met het COC actief aandacht besteden aan de dag. In Middelburg wordt op Coming Out Dag op verschillende Zeeuwse voetbalvelden door juniorenteams met regenboogballen gevoetbald waarmee clubs laten zien dat iedereen zichzelf moet (kunnen) zijn op het sportveld. In Utrecht zullen op vele accomodaties van de gemeente regenboogvlaggen hangen. Alle gemeentelijke medewerkers ontvangen op deze dag van het COC een gadget in de vorm van een smartphone doekje om Coming Out Dag te vieren. De cateraar maakt een enorme regenboogsalade. Het college van B&W krijgt een regenboogtaart als dank voor hun inzet het afgelopen jaar voor LHBT’s in de stad. Op 11 oktober zal de burgemeester een kunstwerk onthullen in het stadskantoor.

Inspiratie van Regenboogsteden

Op 10 oktober 2014 tekende minister Bussemaker met 42 gemeenten het convenant ‘Regenboogsteden’. In dit convenant verklaarden zij gezamenlijk de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s ) te verbeteren. In 2017 willen al deze gemeenten aandacht voor LHBT-emancipatie duurzaam verankerd hebben in hun lokale beleid. Movisie ondersteunt hen hierbij. 

Minister Bussemaker zei destijds bij de ondertekening van het convenant: ‘In de gemeenten moet het gebeuren. Daar moeten lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders zich, net als ieder ander, veilig kunnen voelen. Daar vindt de acceptatie plaats. Dus daar, dichtbij de mensen, moeten vooroordelen, pesten en discriminatie worden aangepakt.’ (Bron: COC).  Inmiddels gaat het om 46 Regenbooggemeenten die meedoen en beleid ontwikkelen gericht op LHBT-inwoners.

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad: ‘Iedereen moet in Zaanstad zichzelf kunnen zijn en zonder aarzeling uitkomen voor zijn of haar geaardheid’.

Wethouder Bianca van Kaathoven van Eindhoven: ‘Succesvolle verandering lukt met duurzame inzet van activiteiten.’

Wethouder Mario Stam van Schiedam: ‘We vinden het belangrijk dat leerlingen én docenten open over seksuele diversiteit kunnen praten.’

Wethouder Ruud Wiersema van Assen: ‘Met acceptatie van seksuele diversiteit kun je niet vroeg genoeg beginnen.’

Wethouder Marga de Goeij-van de Klugt van Westland: ‘Zoek samenwerking met andere gemeenten. Zo kan je meer deskundigheid inkopen, waardoor ideeën en ervaringen worden gestimuleerd.’