Van jongs af aan praten over social media

03-03-2017

Sexting was weer even helemaal “hot” in de media. Eerst kwam RTL met nieuws over sexting-slachtoffers als nieuw fenomeen in ggz-instellingen. Kort daarop deed de sexting-zaak in Tilburg met de vervolging van drie minderjarigen veel stof opwaaien. Qpido werd als expert op dit gebied onder jongeren meerdere keren benaderd door de media om er iets zinnigs over te zeggen. Maar wat zeggen we dan eigenlijk?

Als we ons op minderjarigen richten, zeggen we dat ze beter geen seksueel getint beeldmateriaal naar derden kunnen sturen. We proberen ze de gevolgen in te laten zien van een foto die wordt doorgestuurd, waar die foto terecht kan komen en hoe je er in lengte van dagen mee geconfronteerd kan worden, wanneer deze foto op internet rondzwerft. Als jongeren dan toch aan sexting willen doen – jongens en meisjes in de pubertijd willen nou eenmaal experimenteren – dan zeggen wij: zorg dat je niet herkenbaar in beeld bent. En als je een sexting-berichtje van iemand ontvangt, verspreid het dan niet!

Wat zeggen we tegen ouders of verzorgers van deze jongeren? Dat je van jongs af aan met hen in gesprek moet gaan over social media. Dit maakt dat het normaal wordt om over te praten en dat wanneer zij online iets vreemds tegenkomen, zich vrij voelen om dit te bespreken. De buitenwereld komt via verschillende schermen binnen in de levens van jongeren, ook wanneer volwassenen denken dat een kind in een veilige (thuis)omgeving is. Dan hebben we het over sexting, maar ook het digitale kinderlokken (grooming). Hier zit een stuk onveiligheid die door volwassenen gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden. Bewustwording hierover is natuurlijk stap 1!

Heb je vragen over sexting en/ of grooming? Neem contact op met Qpido via info@qpido.nl of bel met 06-29338064. Kijk voor de voorlichtingslessen, trainingen en overig aanbod op www.qpido.nl.